Aké sú výhody tlakových a nerezových hrncov?

Žiadna kuchyňa sa bez nich nezaobíde, gazdinky a domáci páni ich používajú dnes a denne. Avšak nie je hrniec ako hrniec. Medzi tie najviac obľúbené a používané patria tlakové a nerezové hrnce. Ktoré výhody z nich robia top segment medzi kuchynským riadom?

Ako funguje tlakový hrniec?

Tlakový hrniec je vynález starý viac ako 300 rokov. Asi nie je náhoda, že pochádza z Francúzska, svetovej gastronomickej veľmoci. Ten pôvodný, rovnako ako moderné tlakové hrnce, pracuje na relatívne jednoduchom princípe. Pomocou vyššieho tlaku sa vnútri hrnca docieli vyššia teplota a tým aj rýchlejšie uvarené jedlo.

Tlakový hrniec a výhody

Teplota v tlakovom hrnci môže dosiahnuť až úrovne okolo 140 °C, čo je takmer o 50% viac v porovnaní s maximom klasických hrncov, ktoré pracujú pri bežnom atmosférickom tlaku. Tlakové hrnce tak šetria nie len energie, ale tiež čas. Rôzne druhy mäsa či strukovín pripravíte dva až trikrát rýchlejšie pri zachovaní väčšieho množstva živín a výraznejšej, ozajstnejšej chuti jedla!

stavby.sk_eshop_tescoma_sk_01

Nerezové hrnce

Nerez je materiál, ktorý nájde uplatnenie v každej domácnosti. Tak isto aj v kuchyni, kde vynikajú najmä nerezové hrnce svojou univerzálnosťou.  Snúbia v sebe viacero pozitívnych momentov, medzi ktoré musíme zaradiť tvrdosť, odolnosť proti korózii a mechanickému poškodeniu a ľahkú údržbu. Moderné nerezové hrnce sú svojou konštrukciou prispôsobené aj na používanie na indukčných varných platniach.

stavby.sk_eshop_tescoma_sk_02

Výhody a nevýhody nerezových hrncov

Hrnce z nerezu nie len že skvele vyzerajú, ale sa aj ľahko používajú. Svoju odolnosť osvedčia pri nečakaných pádoch na zem a ani pri náhodnom poškriabaní nestratia nič zo svojej funkčnosti. Znesú umývanie v rukách aj umývačke riadu. Menšou nevýhodou tohto druhu riadu je snáď len nižšia tepelná vodivosť a fakt, že nerezový povrch nie je nepriľnavý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *