Aké sú aktuálne trendy v oblasti vybavenia kancelárskych priestorov

 

Trendy sa neustále menia, dopĺňajú, ovplyvňujú, vracajú, no skrátka, jeden aby sa v tom chaose vyznal. A čím ďalej, tým je tento pohyb čoraz frekventovanejší, až nejeden človek nadobúda dojem, že sa to ani nedá sledovať a či vôbec má nejaký zmysel vôbec sa s tým zaoberať.

Zmysel to má, lenže pokiaľ napríklad v oblasti odievania ľahko vymeníme niečo, čo už momentálne až tak veľmi nekorešponduje s módou, tak pri zmene interiéru a nábytku v kancelárii to už také jednoduché nie je. Však kto by z vedúcich štátnych úradov, šéfov firiem, alebo majiteľov domácností bol ochotný a schopný neustále sa prispôsobovať v pravidelných intervaloch čomukoľvek, čo nejaký znalec označí za to jediné správne. Ak by ale predsa len niekto z nich silou mocou chcel úpenlivo držať krok s niečím, čo teraz v tomto smere frčí, tak tu má od nás inšpiráciu.

Na výslnie sa vracia sa osvedčený hlavný prírodný materiál

V tomto roku sa vraj podľa naslovovzatých odborníkov znovu dostalo na pomyselné výslnie drevo. Prečo práve drevo? Pravdepodobne preto, lebo drevom zatiaľ nikto nikdy nič nepokazil. Tento osvedčený, nesmierne univerzálny prírodný a dobre opracovateľný materiál, bravúrne zapadne do hocijakého kancelárskeho priestoru, či už ide o naše úrady, školské zborovne, právnické kancelárie, alebo aj obyčajné domácnosti. Je síce evidentné, že taký masívny orechový stôl s ozdobnými vyrezávanými nohami, za ktorým sedí seriózny pánko v rokoch vyvoláva iný dojem, než úplne bežný minimalisticky poňatý stolík mladej finančnej referentky, ale vo svojom jadre ide stále o to isté. O drevo. Drevo totiž hreje, drevo je príjemné na pohľad a dotyk, proste drevo si ctiac nechtiac musí zamilovať každý človek bez rozdielu pracovného zaradenia a veku.

Ak drevo, tak všade, podlahu a strop nevynímajúc

A aby kancelária vytvárala jednotný harmonický celok, dizajnéri určili drevo za top materiál, aj čo sa týka podlahy. Žiadna chladná dlažba, či nudné umelohmotné krytiny, ale efektné drevené parkety a lamely s povrchom rôznych druhov drevín. Nakoniec, aj z praktického hľadiska ide o trefu do čierneho. Pár šikovných remeselných rúk a do hodiny, hodiny a pol je podlaha na tom mieste, kde má byť. Niekto by možno neveril, ale tohto roku sa dostalo drevo úplne, ale úplne že všade, kam len ľudské oko dovidí. Dokonca aj na stropy kancelárií. Niekto z nezainteresovaných sa môže čudovať, že drevený strop predsa patrí výhradne do štýlových horských hotelov a chát. Omyl vážení, tohto roku dizajnéri rozhodli inak. Takže pekne krásne na rebrík a vyložiť strop lakovanými drevenými latkami v odtieni  nábytku v miestnosti.

Tvarové línie a farebnosť rovnako hlásajú návrat k prírode

O materiáli, ktorý by mal dominovať v tomto roku sme už povedali dosť. Aké by mali byť tvarové línie? Tak tie by mali v podstate len kopírovať druh hlavného materiálu. Žiadne studená oficialita a strohosť. Naopak, ladnosť v podobe oblúkov, kriviek nech má človek pocit splynutia s prírodou. Skrátka, niečo na spôsob takzvaného škandinávskeho štýlu. Pochopiteľne, nič netreba preháňať, predsa len pracovisko je pracovisko a netreba si ho zamieňať s oddychovou zónou alebo nebodaj so súkromím, ale nejaký ten náznak aktuálneho trendu by mal byť prítomný. A čo taká farba? Mnohí zostanú prekvapení, ale do popredia sa tohto roku suverénne predrala takzvaná koralová morská, ktorá úplne vytlačila neutrálnu bielu. Ani nevieme ako vám ju vlastne opísať. Niečo medzi ružovou, červenou, modrou, no keby sme takto pokračovali ďalej, hádam by sme postupne vymenovali skoro všetky farby, čo vôbec existujú. Samotní dizajnéri však vravia o niečom živom, o tom, čo rozjasní steny kancelárií, vstupných priestorov, chodieb a vdýchne im život, radosť, bezstarostnosť a bezhraničný optimizmus.

Bez živých kvetov a iných rastlín by to nebolo to pravé

Keď už hovoríme o vybavení kancelárskych priestoroch, musíme si niečo povedať aj o niektorých doplnkoch do kancelárií, ktoré dizajnéri dávajú do popredia tohto roku. Tie ako keby korešpondovali s vyššie napísaným, čiže drevom ako výsostne prírodným materiálom a koralom ako poukázanie na to, čo má taktiež pôvod v niečom živom. No a k živému patrí zase len a len živé. Presne tak, živé kvety a iné, najlepšie popínavé rastliny sú tým pravým, čo dokáže vdýchnuť život v každej pracovnej miestnosti. Pestrofarebné kvety v kvetináčoch okrúhlych tvarov, popínavá liana prevesená niekde na drevenom paraváne, ktorý oddeľuje pracovné miesto od oddychovej zóny, alebo sedačky pre klientov a ostatné návštevy. Niekto si možno ešte pamätá bahniatka v tých vysokých a štíhlych vázach v kúte izieb. To je presne to, čo má byť dnes v každej modernej a útulnej kancelárii. Žiadny strach, že sa mu niekto za to vysmeje. Však  nakoniec, človek dnes trávi v práci rovnako veľa času ako doma, prípadne aj viac, tak argument na otázku prečo, je hneď naporúdzi.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *