ZDIEĽAŤ

S koncom leta nastal čas pripraviť záhradu na zimný spánok. Práca nás čaká viac než dosť. Čo všetko je potrebné urobiť a pritom nič nezanedbať? V septembri a októbri sa spolu so začiatkom jesene musí zožať predovšetkým zeleninové záhony. Začína padať lístie, a tak nás čaká jeho časté zhrabovanie. Prácu s rýľom sa taky nevyhnete.

Úroda koreňovej zeleniny

Koreňová zelenina, hlavne zeler a petržlen, ktoré sú náchylnejšie, je potreba zožať zo záhonov. Zeleninu najprv vyrýľujeme, necháme oschnúť a následne odstrihneme vňať tak, aby kúsok na koreni zostal. U zeleru je dobré skrátiť korienky na spodnej strane. Zdravé plody môžeme uchovať cez zimu v chlade a suchu v pivnici k postupnej konzumácii, avšak poškodenú zeleninu je potreba spotrebovať čo najskôr. Ak sa ochladí, môžete na záhrade nechať v krajine ešte mrkvu, pór, červenú repu alebo čierny koreň, prikryte ich však vrstvou lístia či čečiny. Tiež je čas pre výsev koreňovej zeleniny pre prezimovanie.

Založenie poriadneho kompostu

Zvyšky rastlín určite nevyhadzujte, ich využitie pre kompostovanie využijete v budúcej sezóne. Cez zimné mesiace si zachovajú pomerne veľké množstvo živín a na jar sa premení vo výbornej hnojivo. Kompost sa hodí aj do okrasnej záhrady, avšak aby to nezasahovalo jej vzhľad, umiestnite ho do vzdialeného kúta, ideálne zatieneného stromami alebo kríkmi. V suchom počasí je dobré ho zalievať vodou, aby úplne nevyschol. Na kompostér patrí odpad zo záhrady a kuchyne, ako sú listy, vňate, šupky, pokosená tráva i rozdrvené konáre a piliny. Pozor na veľké kusy dreva, obaly od potravín a vytrvalé buriny s koreňmi.

Správne zbieranie, sušenie a skladovanie byliniek

Je ideálna doba kedy pozbierať bylinky vo väčšom množstve a nasušiť je. Bylinky sú dokonalým korením, ktoré skvele dochutí pokrmy, a tak je dobré si vytvoriť väčšie zásoby na zimu. Všetky byliny zberáme v čase, keď majú ešte mladé a svieže listy, u niektorých odstrihneme cez polovicu výhonov, tak aby neuhynuli, niektoré druhy, ako je mäta pieporná a medovka, možno ostrihať až k zemi. Najvyššie rastlinky žnite v neskorom ranu po opadnutí rosy za suchého a teplého počasia. Základom pre správne sušenie je dobre vetranej a suchej stanovište. Bylinky skladujte v suchu a tme.

Tip! Bylinky, ako sú pažítka, petržlenová vňať a zelerová vňať, umyte, ľahko osušte, nasekajte nadrobno a dajte zmraziť do menších uzatvárateľných krabičiek. V pokrmoch chutia ako čerstvé!

ZDIEĽAŤ